Håndværksteglet som blev en trend efter tusind år.

Ord som ”kvalietet” og ”holdbarhed” anvendes som salgsargument i hver anden sætning i dag.

Men på familieforetagendet Rairies Montrieux i den franske Loiredal har man i syv generationer beskrevet sin udsøgte håndlavede tegl på den måde. Og endnu har ingen gjort indsigelse.

Som facadespecialister er C2Elements stolte over at kunne tilbyde Rairies Montrieux kvalitetstegl skandinaviske byggeprojekter – I hvert fald i de tilfælde hvor den tidsløse skønhed, som præger Loiredalens mange arkitektoniske mesterværker, vejer tungere end kortsigtede løsninger.

Klinkerbränt fasadtegel
Klinkebrændt facadetegl

Rairies Montrieux produkter forener nutidige arkitekturstrømninger med klassik håndværk på en måde der har få lige. Og uanset om man søger en rå sten eller en glaseret klinke har Rairies Montrieux med største sikkerhed et produkt som overstiger forventningerne.

Hvordan kan vi være sikre på det?

Berømt siden middelalderen

Måske fordi leret i Loire-dalen har været kendt for sin høje kvalitet siden den tidlige middelalder, noget man stadig kan opleve i dag, når man beundrer områdets mange middelalderborge og herregårde.

Måske fordi at Les Rairies anses for at være en af de steder i Frankrig som har længst tradition af tegl- og terrakottafremstilling – noget kong René allerede i 1465 understregede når han skrev at man altid skulle anvende tegl, klinker og tagsten fra Les Rairies i hans byggeprojekter.

Eller fordi at Les Rairies så sent som 1867 lykkedes med at klemme 61 teglfabrikker og krukkemagere ind i en by med knap 700 indbyggere.

Glaserat fasadtegel
Glaserede Klinker

Langsigtet bæredygtigt

I dag er Rairies Montrieux den eneste tilbageværende virksomhed som fører denne stolte og næsten tusindårige håndværkstradition videre ind i fremtiden. Og i disse dage har de mere at lave end nogensinde.

Efter årtier av kortsigtede billige løsninger og langvaring tilsmudsning, har trenden glædeligt nok vendt mod holdbarhed, æstetik og økonomi.

At leret stadig hentes fra egen lergrav lige ved siden af teglværket og at ovnene fyres med affaldstræ fra den nærliggende møbelfabrik er bare to eksempler på den småskala miljøtænkning der præger alle dele af produktionen.

Leren hentes fra egen lergrav rundt om hjørnet
Leren hentes fra egen lergrav rundt om hjørnet
Billede af loftrum med elementer
Rairies Montrieux har bevaret de 300 år gamle tørrehaller hvor sol og vind tørrer leren i stede for el.